fredag 28 mars 2008

2008-03-27, MACK, Malmö

Det var fullsatt som vanligt på MACK nere i källaren på La Couronne. 90 personer i lokalen och det hade nog gått in det dubbla om det funnits plats.

Jag var konferencier och inledde med lite skämt från dagstidningar. Jag kände direkt att publiken var på. Det blev en hel del roligt publiksnack. Ett gäng damer fick lite pikar angående ålder, så även lite kids. Någon sa att jag var elak, men det kan inte stämma. Alltid med glimten i ögat. Konferencierskapet är verkligen kul och lärorikt. Det finns så stort utrymme till att improvisera och fånga det som händer här och nu.

Stämningen var på topp kvällen igenom. Huvudkomiker var Lasse Nilsen och Lasse Karlsson, som båda gjorde väldigt bra ifrån sig. Förstnämnde Lasses avslutade mim till ”Hello” fick publiken att vrida sig av skratt. Lasse Karlsson har en skön stil och är väl något av återkopplingarnas mästare. Niklas Folkegård imponerade med en improvisationsgrej iklädd rollen som gotländsk högstadielärare.

Övriga på scen denna kväll var. Ludvig Saumelsson, Thomas Andersson och Lena Frisk.

Efter showen blev det lite eftersnack med flera komiker och en och annan öl. Kul! Det borde man göra oftare.

2008-03-26, LUCK 2:4

I onsdags var det fjärde kvällen på LUCK. Trots en ganska liten publik till antalet blev det en skön stämning i lokalen. Publiken lät väldigt mycket…på ett positivt sätt.

Denna kväll fokuserade jag på att testa gammalt material. Det vill säga skämt som jag av en eller annan anledning inte fått in i min act på ett bra sätt. Merparten fungerade riktigt bra. Kanske får ta upp dem igen vid tillfälle. Ett skämt skrattade någon helt hysteriskt åt och det blev kul för att det var bara hon som skrattade. Sånt händer.

Övriga på scen denna kväll: Marcus Johansson, Ulrika Bååth, Mattias Olsson, Mats Andersson, Martin Krantz, Martin Gustafsson och Pär Söderström.

Nästa gång på LUCK blir den 23 April och då kommer bland annat Teresa Tönisberg och Kadir Meral.

tisdag 18 mars 2008

2008-03-15, Stand Up Kalmar, Kalmar

I lördags var jag åter i Kalmar. Min hemstad och där jag har bott i 25 av 32 år. På kvällen skulle jag köra 20 minuter på Stand up Kalmar på Pipes of Scotland. Ett gig som jag verkligen sett framemot med blandade känslor då det kan vara extra jobbigt att uppträda i hemstaden.

Jag hälsade på hos föräldrarna innan och när vi satt och åt sen lunch hade jag svårt att fokusera och jag började känna mig rejält nervös. En viss nervositet är OK, men så här nervös brukar jag sällan bli. I bakhuvudet en svårflörtad Kalmarpublik. ”Det gaur inte”. Jag gick ner och repade i källaren, eller källare det var mer som i en igloo. Farsan spar alltid in på värmen. Det var också första gången som han och mamma skulle kolla när jag uppträdde och det var verkligen på tiden. En liten tröst var att det säkert var mer nervösa än jag.

Det var cirka 70 personer i publiken och det hade säkert gått in det dubbla. Kul ändå att folk går ut för att se stand-up när det var Melodifestival, eller hejade alla på Christer Sjögren;). Lokalen var väldigt avlång och scenen ca 1,5 meter hög, vilket gjorde att man såg ut över hela publiken på ett mäktigt vis och de som sitter närmst scen ser man ur ett giraffperspektiv. Rätt fränt (som man säger i Kalmar), men kanske inte optimalt för stand-up, fast ska man vinna allsvenskan måste man vinna på konstgräs också.

Fredrik som är klubbvärd var kvällens konferencier och släppte genast upp Erika Sjöwall på scen. Sen Maggan Hammar som körde många roliga grejer om singellivet. Paus. I andra öppnade Fredrik med att köra lite skämt från tidningar som funkade bra. Därefter var det dags för mig. Nu fanns ingen utväg bara att köra. Hur det gick kan du läsa nedan. Efter mig var det åter dags för Erika och hennes roliga sång om sig själv satt klockrent och blev en perfekt avlutning på en lyckad kväll. Hur gick det nu?

Jag öppnade med lite lokala skämt som satt perfekt. ”Du vet att du är i Kalmar när”. Sen fem minuter av snack med fem-sex bord eller rättare sagt personerna som satt där. Alla ville inte, men jag gav mig inte utan slet för att få med så många i showen som möjligt. Fler och fler bjöd på sig och det blev en hel del roligt publiksnack. Grabbgänget från Lindsdal fick sig några kängor, men det kunde de ta. Fast respekt är inget ord man använder i Kalmar. När jag sedan gick in i materialet hade jag hela publiken med mig. Puh... lättnad.

Precis när jag håller på att runda av så ringer en mobiltelefon. Jag frågor om jag inte kan få ta det. Kvinnan stänger ej av utan viskar halv diskret. Jag springer raskt de 10 metrarna (kanon med sladdlös mick då) och får telefonen. Springer tillbaka till scenen och pratar med svägerskan som är i luren och improviserar en del. Jag minns knappt vad jag sa, men publiken jublade. Av bara farten körde jag 25 minuter. Riktigt kul gig. Jag kommer mer än gärna tillbaka till Stand up Kalmar. Har du inte varit på Pipes of Scotland så gå dit! IKEA, Jula, och Claes Ohlsson i all ära, men Stand-up är något som Kalmar saknat.

fredag 14 mars 2008

2008-03-12, LUCK 2:3


I onsdags hade vi tredje comedy-kvällen på LUCK. Nu är det mitt i säsongen och nu börjar jag känna mig van som arrangör. Stiliga klubbvärdar på bilden till höger, dvs jag och Pär.

Jag var konferencier och fick börja med att tjata på folk att sätta sig längst fram. Det blir så mycket bättre förutsättningar om folk sitter nära scenen. Det finns ofta en andledning till varför de inte vill sätta sig längst fram. Går man på stand-up comedy är det kul om man vill bli en del i showen, men det är inget krav. Det var cirka 50 personer i publiken, men det kändes ändå ganska tajt.

Inledningsvis var publiken lite avvaktande, men de hade både skrattat och applåderat några gånger innan jag släppte på förste man på scen, Robert Larsson.

I andra akten inledde jag med att pumpa in extra mycket energi i min roll som konferencier och fick mycket bättre respons nu. Jag körde även några gamla rutiner, en del funkade bättre än andra. Ofta är det konferenciern som brukar skoja om de komiker som ska uppträdda, men denna kväll var det komikerna som skämtade om mig och allt med glimten i ögat. Kul!

Temat för kvällen var ursprung Norrland, med Niklas Folkegård (Gävle), Pär Söderström (Skutskär), Robert Larsson (Luleå) och Elin Nordén (Östersund) som avslutade kvällen. Övriga på scen denna kväll var Erika Sjöwall, Björn Tennfors och Ludvig Samuelsson.

Nästa gång det är LUCK-kväll är redan 26 mars och då är Martin Krantz och Marcus Johansson huvudkomiker. Skriv upp i kalendern redan idag!

lördag 8 mars 2008

2008-03-06, Malmö Comedy Klubb, Malmö

I torsdags var det klubbkväll på Malmö Comedy Klubb ner i källaren på La Couronne. Det var som så många gånger förr fullsatt och en skön stämning i publiken.

Jag var första komiker ut efter att Thomas Andersson värmt upp som konferencier. För några år sen var först ut lite av en fasa och man ville hellre köra i andra för då var publiken mer uppvärmd. Ska man köra stand-up måste man kunna leverera när som helst under kvällen.

Jag kände mig inte helt hundra innan med en misstänkt magsjuka. Det hade dock känts dumt att ta en karensdag för att uppträda i 7 minuter. Det blev mestadels nytt material som jag slipat på senaste månaden. För att använda en klyscha så satt det nya materialet till 90% som en smäck. Jag vävde in publiken i de flesta rutiner och jag tror det är än viktigare om man öppnar kvällen. Jag fick även till rutinen om sjukvården från senaste giget i Varberg. Efteråt kände jag mig väldigt nöjd med min insats.

Övriga på scen denna lyckade kväll var: Özz Nûjen, Elin Nordén, Eric Löwenthal, Lena Frisk, Mikael Koppelmann och Malin Nilsson.

lördag 1 mars 2008

2008-02-28, Attacca Comedy, Varberg

Nu kan man lägga till en ny ort på ”Places I have visited” på Facebook, för i torsdags var det klubbkväll i Varberg. Temat var humorfajt mellan Göteborg och Malmö. Erika Sjöwall var arrangör och konferencier, som höll ihop kvällen proffsigt. Kul med speciella jinglar för komikerna beroende på vart de kom ifrån.

Jag avslutade kvällen och körde ca 15 minuter. Under första akten förberedde jag mig inför mitt uppträdande, så tyvärr missade jag de flesta komikerna. Jag hann dock se Mats Andersson och som vanligt var han lugn, trygg och stabil.

Jag körde en hel del publiksnack. Och fick till det med magdans (ingen vacker syn;) och lite skämt om sjukvården som nog kan bli en ny rutin. Jag försökte ta in mycket här och nu, som att det vore gott med något sött till kaffet, fast det tyckte inte alla. Nyttiga Varberg;) Fokus var att köra mycket publiksnack och släppa materialet. Publiken var lite sparsam i att vilja hålla en dialog, men jag gav mig inte. Det blir så mycket mer här-och-nu känsla då och för första gången glömde jag att fråga om det fanns några ekonomer i publiken.

Hur gick det i tävlingen? Jo Malmö vann, men det var sekundärt. Det viktiga var att det blev en bra och kul kväll för publiken. Jag återkommer gärna till Varberg.