torsdag 29 oktober 2009

2009-10-28, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Mycket folk, säkert 120-130 personer, samt hela 11 komiker på scen igår, när det var Dockan Comedy på Elephanten för femte gången i höst.

I första akten på Dockan Comedy kan publiken vara lite avvaktande. Igår var inget undantag då stora delar av publiken inte sett så mycket stand-up live. På fackspråk benämns det som svårjobbat. Därtill, längst fram satt på ren skånska två ”snacketanter” som med sitt prat med varandra störde och stal fokus från komiker. En del stördes mer än andra. Ibland måste man bara släppa och ignorera.

Jag körde i andra halvlek och tog upp lite ämnen som snackats om i första. Jag satte åt ”snacktanterna” med att de såg ut som Reine och Mimmi i Fjällen, fast Reine satt vid ett annat bord. Skratt! Sen lite snack med några ekonomer som jag trodde jobbade på ett städbolag. Jag testade även lite gamla skämt som jag inte kört på några år. Det funkade bra och kommer säkert till pass igen. Det blev dock en aning för mycket snack med publiken, även om det mesta funkade väldigt bra, så tappade jag tempo mellan rutinerna och blev lite lång.

Denna kväll skrattade jag själv mycket åt Mads I Brynnum, Dockan Comedys första dansk som körde på engelska. På Dockan kan allt hända. Nya komiker blir det nästa vecka. Boka bord om ni inte redan har gjort det!

söndag 25 oktober 2009

2009-10-24, Medicinska Föreningens Corbal, AF-borgen, Lund

Med 72 hästkrafter under huven går det inte undan och därtill piskande höstregn, men nästa gig var inte förrän tidigast 22:45 så det var hyfsat lugnt ändå. Jag passade på att ladda batterierna i bilen och lyssna på lite musik. Framme i Lund satt jag kvar och repade på parkeringsplatsen.

Sen stegade jag i väg mot AF-borgen. Väl framme kikade jag in i Stora salen och möttes av en enorm ljudvägg. Klart det hörs när 454 studenter i Medicinska Föreningen deltar i Corbalen. Kl. 23.10 fick jag gå på till en entusiastisk och roliga presentation av kvällens toastmaster. Han hade tjatat på en känd svensk rappare och erbjudit höga femsiffriga belopp, men det hade inte hjälpt han hade avböjt gång på gång. Men istället hade de fått tag i en grym stå-uppare…Eric Andersson.

Jag inledde med skämt om Karolinska Institutet och publiken högg direkt. När jag sen sa jag kan ju inte säga ”R” för jag kommer från Kalmar kanske logopederna kunde hjälpa mig möttes jag av ett enormt jubel. Kalmar är stort i Lund. Ett liknande jubel utbröt när jag frågade om det fanns några läkarstudenter. Därefter skojade jag om skitiga studentkök, svininfluensan, audiologer och givetvis en hel del läkarskämt. Jag hann även med några korta publiksnack som satt som en smäck. Detta var ett av årets bästa och roligaste gig.

2009-10-24, 30-årsfest, Scoutgården, Fjälkinge

I går var jag och uppträdde på en 30-års fest i Fjälkinge, utanför Kristianstad. Jag var kvällens överraskning innan kaffet. Jag hade dock en del problem att hitta dit. Om GPS:en föreslår en enskild väg de sista 300 meterna bör man bli misstänksam, men inte Eric. Fram kom jag till slut.

Det var ett 30-tal personer i publiken och främst släkt och vänner i åldrarna 8 veckor till 85 år, men även några kollegor från Lister. Mycket familjärt med andra ord. Det var en relativt stå-upp ovan publik, men artig och lyssnande som successivt blev varmare i kläderna. Mycket kom att handla om jubilaren och hennes jobb, hur hon träffat mannen och om barn förstås. Det blev även en del publiksnack, där en tullare bjöd på sig själv, men även en del säkra kort. Efteråt blev jag bjuden på kaffe och Skånsk äppelkaka med vaniljsås. Därefter gasen i botten på Chevan mot studentstaden Lund och kvällens andra uppdrag.

Tack till Carina för ett vänligt bemötande.

fredag 16 oktober 2009

2009-10-15, Malmö Comedy Klubb, La Couronne, Malmö


Vad får nästan 80 personer att sätta sig i en liten trång, men väldigt intim källare mitt i centrala Malmö en ruskig Oktoberkväll? Stand-up Comedy på Malmös eller rent av Sveriges bästa klubb MACK förstås.

Jag blev under dagen hastigt tillfrågad om att hoppa in som konferencier. Tack. Inledningsvis körde jag några skämt som jag testat på Dockan kvällen innan. Det funkade bra, men jag hade förväntat mig lite mer respons. Det brukar man vara bortskämd med på just MACK. Igår var publiken mer lyssnande.

Sen blev det en del publiksnack om lägenheter, MFF, ålder, danskar och dejter. Merparten föll väl ut och publiken tinade upp allt mer. Någon gång skulle jag kanske ha släppt snacket lite tidigare. Jag ville kanske lite för mycket. Less is more. Man lär sig hela tiden. Men ändå en helt OK insats från min sida och det var god stämning i lokalen när jag presenterade första komikern. Det blev en bra kväll med mycket skratt i den varma källaren på La Couronne, men det rockade ändå inte loss riktigt rejält, så där som man vill och vet att det kan göra.


Kvällens line-up var Martin Svensson, Jesper Rönndahl, Dominik Henzel, Jan Christensen, Johan Uldahl och Malin Nilsson.

torsdag 15 oktober 2009

2009-10-14, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Jag antar att Sverige-Albanien snodde en del gäster för oss igår, men det var ändå 75 personer som valt att se och höra comedy på Elephanten. Ett klokt val.

Jag var kvällens konferencier och efter lite saklig information skojade jag om nobelpriset. Sen in i publiken, där bland annat en kille i turkos piké bjöd på sig själv. Singel var han, men inte så desperat att han annonserat under efterlysning i tidningen. Ett gäng marknadsförare snackade inte så mycket, men de pluggade just nu distansmarknadsföring. Det förklarade det hela. Några ytterligare bord togs in, men jag hade säkert kunnat få ut mer. Dock hela sju komiker i första akten, där 85,7% skulle vidare och uppträda på engelska på Wisecracker’s i Lund var tiden en knapp resurs som en ekonom skulle ha uttryckt det.

I första akten fick vi se Moa Lundqvist som gjorde en mycket stark debut. Johan Grundén, som var ny för mig, fick bra publikkontakt. Innan paus fick publiken skratta rejält åt Henrik Elmérs skruvade humor.

I andra inledde jag med lite här-och-nu skämt om lokalen. Det funkade kanon, precis som ett nytt skämt om Inlåst på TV4. Därefter Tora Larsson som körde i Malmö för första gången och gick verkligen hem hos publiken. Noterade även att Niklas Larsson (se bilden) gjorde ett av sina bästa framträdanden på Dockan. Kvällen avslutades på ett bra sätt av Fritte Fritzon som blandade nytt med gamla träffsäkra kort. Ännu en lyckad Dockan Comedy kväll var i hamn. Några komiker varvade ned välförtjänt och snackade fotboll, drack öl och åt nötmix. Det behövs åxå.

Övriga på scen igår: Martin Gustafsson, Johan Ranner, Louis Zezeran, Anders Kettunen och Jan Christensen.

måndag 12 oktober 2009

Wisecracker's

I går var jag och några kompisar och kollade på Wisecracker's nere på Fagans i Malmö. Det är Joe Eagan och Martin Lettevalls nystartade engelskspråkiga stand-up klubb. Det var nog ca 80-90 personer i lokalen varav majoriteten var svenskar. Men det var även lite internationellt inslag också och främst då britter. Men det kändes ändå lite konstigt att se och höra främst svenska komiker köra sin act på engelska. Men att det är på engelska är ju förstås själva poängen med klubben. Lokalen är väldigt mysig, men kanske inte den stand-up vänligaste, med bland annat pelare och väggar som gör att publiken inte ser varandra. Men det funkade riktigt bra. Publiken hade kul och var på hugget genom hela kvällen. Nu ska jag sätta mig på min kammare och få ihop åtminstone en "femma" på engelska. Den 1/11 ska jag uppträda på Fagans när Wisecracker's kommer tillbaka.

De som var på scen igår var: Anna Swane, Conny Hansson, Jörund Larsen, Niklas Larsson, Joe Eagan, Khalid Geire och Martin Lettevall (MC).

torsdag 8 oktober 2009

2009-10-07, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Igår var det åter stå-upp kväll med Dockan Comedy på Elephanten. Det var inte så mycket folk initialt, men det fylldes på och någon kontrollräknade och fick det till 90 personer. Det får vi vara nöjda med. Märkligt nog är det många nya ansikten i publiken varje gång. Ryktet har väl spridit sig och stammisarna vet om att de måste vara ute i god tid för att få en bra plats. Viktigast är att vi fyller stället.

Jag var förste komiker upp på scen igår och körde en "sjua". Till en början blev det ekonomipubliksnack, men de få som var där var fåordiga. Så kan det vara. Alla vill inte vara med. Därefter några säkra kort som satt. Sen lite snack med ett större sällskap som ville prata av sig. Jag fick gissa, men till slut fick vi reda på att de jobbade med provrörsbefruktning. Här fanns det mer att ta av, men fler ska uppmärksammas. Det blev en bra ingång till mitt barnmaterial. Jag testade 3-4 nya skämt, där ett fick bra respons. De övriga får jag putsa mer på. Svårjobbat är kanske att ta i, men lite småsegt och jag kunde nog lagt i ännu mer energi.

Överlag var det bra insatser av kvällens komiker. Flera har nyss börjat och kört mindre än tio gig. Bland dessa skrattade jag mest åt Staffan Nordquist och Johannes Finnlaugsson. Teresa Tönisberg sydde ihop kvällen mycket bra som sista komiker.

Övriga på scen var: Mats Andersson (MC), Mattias Olsson, Elin Nordén, Ibbe Skåningen och Johan Uldahl Jörgensen.

fredag 2 oktober 2009

2009-09-30, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

I onsdags var det höstpremiär på Dockan Comedy på Elephanten. En halvtimme innan showstart såg det en aning glest ut i lokalen. Till slut blev det cirka 80-90 personer i publiken. Vi hade fått en backdrop eller kanske mer ett draperi, som kan användas som fiskdamm åxå. Därtill var en ny mick och stativ på plats. Bra, för det är inslag som förbättrar förutsättningarna ännu mer.

Jag var kvällens konferencier och inledde med att skämta om Svininfluensan. Ingen applåderade på frågan om de haft/hade Svininfluensan. Tur det, men det blev en del skratt. Därefter lite snack med ett gäng damer längst fram som visade sig vara från Höllviken. Jag gjorde några roliga paralleller med Svenska Hollywoodfruar, som att styla Pölsemannens vagn kan väl inte vara så svårt? Ett annat större sällskap jobbade med skyltar och var åxå från Höllviken, men hade tyvärr inga favoritskyltar. Jag var väl inte helt nöjd med publiksnacket, men det var godkänt i varje fall. Jag borde dock ha dragit in några fler sällskap i showen, då många var på Dockan för första gången.

Det blev en lyckad premiär. Flera av gårdagens komiker testade nya skämt. Det är ju lite tanken med Dockan och det mesta fick fin respons. Några komiker körde lite råare skämt och balanserade på gränsen till vad man kan skämt om. De hade det lite svårare denna afton hos den till åldern mogna publiken. Vi fick se två bra avslut av vardera akt av Simon Svensson respektive Lars Magnusson. Där den senare bland annat improviserade och lät publiken påverka hur en dag i hans liv såg ut.

Övriga på scen var: Mats Andersson, Marcus Johansson, Nils Lind, Louis Zezeran, Elin Nordén och Per Rydkvist.

Nästa onsdag är det ny show. Boka bord i tid.