söndag 28 mars 2010

2010-03-27, 60-års fest, Estniska huset, Lund

Igår uppträdde jag på ett 60-års kalas i Lund. Jag var kvällens överraskning efter kaffet. Det var ett fyrtiotal i publiken som främst utgjordes av släktingar, vänner, herrklubbsmedlemmar och ett jaktlag. Åldersmässigt var det övervägande +55 år.

När jag frågade hur många som varit på stand-up comedy förut, så applåderade ingen. Hörde jag fel? Jag frågade igen och det stämde. Det var en väldigt stå-upp ovan publik som var artig och lyssnande till karaktären. De blev dock allt varmare i kläderna vad kvällen led.

Jag inledde med att skoja med jubilaren själv och publiken skrattade gott. Sen blev det givetvis mycket snack om ålder, barn och sport. Jag fick till en del roliga poänger när jag tog ut svängarna. Stockholmare, Åhusbor, Vinslövsbor och några äldre damer och herrar blev indragna i showen. Det var dock långt ifrån alla som ville vara med. Efteråt kom flera fram och tackade och tyckte det varit riktigt skoj. Kul!

fredag 26 mars 2010

2010-03-25, Malmö Comedy Klubb, La Couronne, Malmö

Igår var det stand-up show på MACK nere på La Couronne. Det var fullsatt som så många gånger förr i den mysiga källaren Caveau Colibri.

Mattias Olsson var konferencier och lättade upp stämningen med bland annat skämt om Våffeldagen. Sen Gertrud Johnsson, en pigg 74-åring, som snackade om sin uppväxt.

Därefter var det min tur. Jag inledde med lite ekonomskämt och fick bra hugg på publiksnack med både en finanskille och marknadsekonom från Felix. Även ett äldre gäng damer och en man från Kalmar ville ha en dialog. Kul! Dock kände jag att jag inte vågade ta ut publiksnacket lika mycket som när jag är konferencier. Därefter blev det mest säkra kort. Det flöt på riktigt bra. En stabil insats helt enkelt. Efter cirka tjugo minuter tackade jag för mig och fick varma applåder.

Första akten avslutades av Ami Hallberg-Pauli, som jag gick kurs med för många herrans år sen. Det var ett kul återseende. Paus...

I andra akten inledde Joakim Österberg, som hade en hel del nya roliga grejer. Därefter Biggan Lowén, som rockade rejält med riktigt tajt material. Kvällen avslutades mycket bra av Robin Paulsson som hade en hel del roligt publiksnack med en tant som hade fått ischias.

torsdag 25 mars 2010

2010-03-24, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Oftast kommer komiker som uppträder på Dockan Comedy från Malmö, men i går var det tema Nordöstra Skåne. De kom från Båstad, Tygelsjö, Kristianstad, Gärds Köpinge, Höör, Bjärnum, Åkarp, Helsingborg och Hässleholm.

Jag var konferencier och värmde upp de cirka sextio personerna i publiken. Ett stort gäng som firade en trettioåring ville vara med och även födelsedagsbarnet. Men ingen sång... Flera roligheter kom fram i snacket med detta gäng. Längst fram satt ett sällskap från Kristianstad och där fick vi reda på att bäst ragg får man på pizzerian, som nog hette Juventus eller? Som vanligt var det lite avvaktande, men jag tycker jag fick igång dem rätt bra och främst med just publiksnacket.

Mats Andersson körde först och fick bra respons. Pia Goldschmidt gjorde sitt bästa framträdande på Dockan. Staffan Nordquist hade en hel del nya roliga grejor. Micke Hallqvist var kvällens utropstecken med korta och träffsäkra skämt om hur det är att vara singel. Noterade även att Johan Axelsson gjorde en bra debut. En lyckad kväll avslutades sen på ett bra sätt av Zeid Andersson.

lördag 20 mars 2010

2010-03-19, Wisecracker's Comedy Club, Västgöta Nation, Lund

Igår var det stå-upp kväll på Väst Göta Nation i Lund. Tyvärr var det bara runt trettio studenter i publiken. Tydligen var det ett annat arrangemang som drog internationella studenter. Synd. Trots den mindre publiken blev det en trevlig kväll.

Jag körde en ”tia” som första komiker i andra akten. Det blev mest gammal skåpmat fast på engelska. Publiken var på hugget från första början. Jag improviserade en hel del och fick till flera roliga publiksnack. Jag var kanske lite grövre än vad jag brukar. En del kan säkert bli till rutiner. Några svenska studenter som var på dubbeldejt, en australiensiska, en brittiska och några därtill blev indragna i showen. De vågade bjuda på sig. Kul! Ibland känns det lättare att improvisera på engelska, samt blir det roligt om man säger fel och säger något på svengelska. Jag hade väldigt kul på scen och det syntes säkert.

Kvällen avslutades med en one-liner tävling som vanns av Jörund Larsen. Han skämtade om klubbvärden Joe Eagans utseende på ett positivt sätt. Det gick hem hos juryn som bestod av publiken.

Efteråt blev det nedvarvning, samt en mindre barrunda. Kors i taket. Det är man inte bortskämd med som småbarnsförälder.
Övriga på scen denna kväll: Lars Taps, Johannes Finnlaugsson, Ludvig Samuelsson och Martin Lettevall (MC).

torsdag 18 mars 2010

2010-03-17, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Igår körde jag en sjua på Dockan Comedy. Det blev i princip samma grejer som dagen innan på Garva. I första akten var det lite avvaktande som det brukar vara. Ett större sällskap från någon förening /sammanslutning utgjorde minst 60% av de sjuttio i publiken. I andra halvlek ville ett bord ha mycket uppmärksamhet. Det märktes att övriga publiken blev lite reserverade och höll tillbaka.

Jag fick i stort sett samma svar på det nya materialet som dagen innan. Jag fick dock två stora ”buu ”från en kille vid bordet nämnt ovan. Kanske hade han käkat lustiga svampar. Övriga publiken tyckte dessa skämt var kul. Jag kommenterade det som hastigast, men sen släppte jag det och körde på. Det var inte riktigt läge för något publiksnack.
Noterade att Jörund Larsen är lika stabil som alltid. Zeid Andersson fick igång publiken riktigt bra som avslutare av första akten. Martin Krantz sydde ihop kvällen på ett bra sätt. Roligaste hade jag åt Martins skämt om killar som ska följa med tjejer som ska prova kläder.

2010-03-16, Garva Comedy Club, Harrys, Malmö

I tisdags uppträdde jag på Garva på Harrys i Malmö. Det var ganska fullsatt och säkert ett sjuttiotal i den relativt unga publiken.

Jag körde en tia som trea i första och fick direkt lite skratt här och var på att jag var från Kalmar. Dock fanns det inte en enda ekonom. Tanken var att testa mycket nytt och inte dra in publiken så mycket som jag brukar. Det kunde jag inte hålla då jag hittade en bra ingång till ett tjejgäng som satt snett bakom scenen. Lite blyga, men en tjej bjöd på sig själv och det blev flera roliga här och nu grejer. Bäst blev ändå när jag frågade om kille kunde ”vuxensurfa” med Telias slöa bredband. Svårt att återge, men det blev asgarv. Det kändes som jag blev riktigt bra kompis med publiken och då var det bara att börja smyga in lite nytt material. Barnmaterialet och en ny rutin om Telenorförsäljare funkade riktigt bra, men ett skämt om Silikon flög de flesta över huvudet. Stryk! Jag hade bra med energi och var i rätt stämning. Jag var nöjd.

fredag 12 mars 2010

2010-03-10, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Dockan comedy körde sin fjärde kväll för säsongen igår. Det var cirka 70-talet personer i publiken. Jag var konferencier och drog igång med skämt om Vasaloppet, samt ett gammalt tidningskämt som verkligen gick hem. Sen en del snack med publiken, men tyvärr var det inte många som ville ge de där lilla extra, men svarade ändå artigt på frågor. Ingen hejade på MFF i hela publiken. Men jag förstår dem;) Så kan det vara. Jag tycker ändå jag fick igång publiken okej innan första komiker gick upp. Lite självkritisk kanske och sen den där hostan…

Tora Larsson var först ut, med klockrena skämt om blanda annat reklamer, och kvällen fick en mycket bra start som är så viktigt. Första akten avslutades av Ludvig Samuelsson som återigen var publikens välförtjänta favorit. Kvällens minnesvärdaste ögonblick var nog ändå snart 74 år unga Gertrud Johnsson som var lite tveksam till om hon skulle köra överhuvudtaget. Mats fick henne på andra tankar och tur var väl det. Sen går hon upp och säger ”så nu har tanten kommit upp på scen”. Sen är det hennes publik. Det bästa jag har sett henne göra. Noterar även att Moa Lundqvist har en hel del roliga poänger om bland annat Johannesört. Kvällen avslutades mycket bra av Niklas Folkegård, som inte alls kommer från Gävle utan från vänster. Ja, ni skulle varit där. Ny chans nästa onsdag…

Övriga på scen denna kväll: August Bering, Mats Andersson, Ulle Bååth och Johan Jörgensen

2010-03-09, Gymnastikklubben, Folkets park, Tomelilla

Gymnastikklubben i Tomelilla hade årsmöte i tisdags och därefter var det dags för mig. Det var endast ett tjugotal i publiken och bara två män i den lagom stora konferenslokalen. Annars mestadels medelålders tanter, förlåt damer. Det var ett glatt gäng som ville ha roligt och bjöd på sig själva. Kassören, ordförande, en äldre man som jobbat i skogen, hurtiga instruktörer med flera drogs in i showen. Jag skojade om konkurrenterna och som alltid var det väldigt uppskattat. Det blev mycket snack om motion förstås. Kissande hunden körs tydligen inte längre. Det verkade som Friskis & Svettis har patent på den. Inga intensiv pass förekom, för på Österlen tar man det lite lugnare. Det gick väl sådär att ragga på passen, en tjej hade gett upp och flyttat till Sjöbo.

Tyvärr fanns det ingen mikrofon att tillgå på grund av snabbt lokal byte. Jag som har åkt på en extremt jobbig hosta hade verkligen behövt det, men det funkade helt ok ändå i en mindre lokal. Efter 25 min tackade jag för mig och gick av till varma applåder. Efteråt fick jag en värmande kopp kaffe innan jag gav mig ut i den bistra Tomelilla-natten.

Tack till Sandra för ett trevligt bemötande.