tisdag 27 april 2010

2010-04-26, Stå-upp på Mässingshornet, Malmö

Igår var det premiär på Stå upp på Mässingshornet på Kirseberg. En extremt liten lokal som kanske tar cirka 30 sittande gäster. Tyvärr dök det inte upp så många. Publiken utgjordes av ett tjugotal personer var av hälften var komiker. Det blev ändå en trevlig kväll, med en tajt och väldigt personlig inramning. Flera i publiken ville vara med och ha en dialog med komikerna. Främst ett strävsamt par i medelåldern och en stående dam som nog var stammis på stället.

Elin Nordén var konferencier och förklarade förutsättningarna och fick igång publiken bra. Kvällens line-up utgjordes främst av nya rookies som går en kurs i Elins regi. Merparten hade uppträtt max en handfull gånger. Det var ingen som darrade på manschetten, utan jag tycker samtliga gjorde bra ifrån sig. Extra kul att få se lite smålänningar: Fredrik Karlsson (Bergkvara), Allan Dahlkvist (Västervik) och Tina Andreasson (Växjö).

Jag avslutade kvällen och körde en tia. Det gick helt ok, men jag blev lite störd av att en del i publiken la sig i och det blev en del ofrivilliga pauser. Samtidigt var det en utmaning. Stammisdamen blev extremt personligt engagerad i en svensk friidrottsstjärnas uteblivna prestationer. Jag snackade med henne om detta i säkert bortemot fem minuter. Det blev en hel del roliga improvisationer runt detta. Minnesvärt!

fredag 23 april 2010

2010-04-22, Malmö Comedy Klubb, La Couronne, Malmö

I går var det säsongens näst sista stå-upp kväll nere i källaren på La Couronne. Det var nästan fullsatt , varmt och härlig stämning precis som det ska vara.

Jag var kvällens konferencier och drog igång showen med aktuella skämt om kommande princessbrölopp och askmoln förstås. Publiken var på hugget direkt. Ett stort gäng från Posten ville ha en dialog och jag var inte sen att haka på. En del roliga improvisationer kom fram här. Jag tycker att jag fick igång publiken riktigt bra, främst genom publiksnacket.

Först ut på scen var Tina Andreasson från Växjö. Därefter Marcus Johansson som charmade publiken med sin svarta humor. Första akten avslutades av Tomas Högblom som körde på i ett rasande tempo där skämten duggade tätt. Skämtet om flingsalt är hur kul som helst. Paus.

Sen andra akten som inleddes av relativt nye Anders Löfberg från Åkarp eller Arlöv ska det vara. Täcktjuvs-rutinen skrattade jag mycket åt. Kvällen avslutades mycket bra av Aron Flam, som jag faktiskt aldrig sett förut. Återigen mycket svart humor. En dansk tjej skrattade hysteriskt åt hans skämt och ibland redan på upplägget. Det var svårt att inte kommentera det. Hon ryckte med resten av publiken. Henne skulle man ha med på alla gig sa Aron. Så sant. Nästa vecka är det säsongsavslutning och då kommer Lasse Karlsson och Anders Johansson.

torsdag 15 april 2010

2010-04-14, Wisecracker's Comedy Club, Malmö Högskola, Malmö

Igår körde Wisecracker’s på Malmö Högskola comedy night på engelska. Tyvärr var det bara 22 personer i publiken. Jag räknade dem. Trots den lilla publiken blev det en bra kväll. De flyttade närmre scenen och det blev en tajt inramning.

Jag körde en sjua i andra och gick på först 22.35. Det blev mest beprövade kort kryddat med lite publiksnack. Bitvis var det lite snackigt i publiken på sina håll, då ett gäng med en tjej från Jönköping satt och diskuterade min dialekt. Jag fick till en del roliga poänger på detta. En OK insats, även om jag önskat kicka in lite ytterligare energi för att vara riktigt nöjd.

2010-04-13, Garva Comedy Club, Harrys, Malmö

I tisdags var det dags för mitt andra framträdande den här säsongen på Garva på Harrys i Malmö. Bra med folk i publiken, säkert uppemot en 70-80 personer. Ett större gäng från MAS på avtackningsmiddag var på plats. Backstage började jag fundera på tänkbara ingångar till publiksnack om vården, medan Mattias Olsson drog igång kvällen. Jag märkte direkt att ljudet var väldigt burkigt och det ekande. Inte bra. Tyvärr var det inget som verkade gå att fixa, även om Mattias och Joe gjorde sitt bästa i denna fråga. Synd.

Jag hade äran att avsluta första akten och körde en tia. Inledningsvis blev det lite ekonomisnack och publiken var rejält på hugget. Dock var det svårt att höra sig själv på grund av ljudet. Men det var bara att köra på. Sen blev det publiksnack med lite yngre tjejer, några på dejt, desperata singeln och givetvis MAS. Det mesta satt klockrent. Jag skojade och sa att man vet att kostnaderna är rejält pressade i vården om de anställda avtackas genom att man går på gratis stand-up. Ett av årets bästa och roligaste klubbgig hittills.

Dockan Comedy återuppstår…

Vi kommer köra igång igen under juli. Exakt datum är ännu inte satt. Men håll öron och ögon öppna så ses vi i sommar.

torsdag 1 april 2010

2010-04-01, Kävlinge Stand up, Kävlinge Värdshus, Kävlinge

Idag är det Skärtorsdag och dags för nya friska tag på stand-up scenen. Två hastiga avhopp gjorde att jag fick jaga komiker. Inte helt okomplicerat att får fram ersättare en dag som denna. Niklas Perslow, som jag hämtade upp i Lomma, kunde hoppa in och det tackar vi för.

Tanken var att vi skulle uppträtt i teatern, men eftersom det bara var bokat cirka 40 personer blev det i restaurangdelen. Ett genidrag signerat krögare ”Kippa”. Nu kom det säkert upp mot ett sextiotal, så en del fick stå. Publiken satt nära och det är så vi vill ha det. Lite kul att man gick på scenen från sidan genom två saloondörrar. Jag med min tydliga hjulbenthet såg ut som Zeb Macahan om jag hade haft skinnställ, mustasch och en whiskey i handen.

Jag var konferencier och kände att publiken var på hugget från första början. Ibland känns det direkt när man frågar hur läget är. Jag körde lite påskmaterial från tidningen och fick bra med skratt. Det blev mycket snack med publiken. De ville ha en dialog och jag fick något att jobba med. Favoritläge. Ett par från Åkarp som snart skulle föda, de mogna damerna som hade yngre män, Hässleholmaren och många fler bjöd till. Ett riktigt roligt gig!

Det blev en kanonbra kväll där komikerna skötte sig med den äran. Ibland ser det så lätt ut. Vi fick se Mats Andersson, Anders Löfberg, Nicklas Perslow, Biggan Lowén, Sven Nilsson, Mackan Andersson och Elin Nordén. Efteråt avtackades komikerna från scenen och fick mycket varma applåder.

Nästa kväll blir torsdag 6 maj. Boka bord!!!

2010-03-31, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Igår var det återigen dags för Dockan Comedy kväll. Det kommer dröja tills jag skriver det igen. För innan showen fick Mats och jag reda på att Elephanten är såld och verksamheten läggs ned. Nej det är inget Aprilskämt. Därmed läggs åxå Dockan Comedy på is. Detta är givetvis jättetråkigt.

Vi har haft sju riktigt bra säsonger och somrarna har varit fantastiska med upp till 150 personer i publiken. Folk har köat en timme innan och de har varit fullt på uteserveringen. Det finns många kanon kvällar, men jag minns särskilt när Martin Svensson avslutade och riktigt lyfte taket och sen börjar dela ut glass från en glassbox närmst scenen. Det känns verkligen som vi gjort Malmö lite roligare. Den andre juli hade vi firat två år som klubb. Nu blir det inte så. Kanske blir det en fortsättning med de nya ägarna eller någon annanstans. Vad som står klart är att vårsäsongen som skulle vara till 5 maj ställs in. Bättre uppladdning kan man önska, men det är bara att gå ut och köra på och visa professionalism.

Mats Andersson var konferencier och drog igång kvällen. Det var cirka 60 personer i publiken som både hade skrattat och applåderat bra innan Piteåbaserade, men Malmöuppväxta Joakim Österberg besteg scenen. Därefter Per Rydqvist från Ockelbo och sen dags för Evelyn Mok, som drog ner rejäla skrattsalvor med sin för mig lite lugnare stil. Riktigt imponerande! Evelyn går Stand-up star kursen i Stockholm som leds av bland annat Özz Nûjen. Marcus Johansson charmade sen publiken som sist ut i första akten. Paus!

Jag körde som första komiker ut i andra akten. Jag testade några relativt nya skämt och det funkade ok. Det blev även en del roligt publiksnack med en singelkille. Vi kan kalla honom Martin. För han heter det. Sen drogs en dam som jobbade på provrörsbefruktningsklinik in i showen. Mycket här och nu. Tror jag landade på sju minuter och med tanke på omständigheterna får jag vara nöjd.

Därefter Robin Olsson från Stockholm som hade en lite grövre stil på skämt och det gick hem hos publiken. Sen Johannes Finnlaugsson, som kom förbi som publik, men hoppade in och körde. Det tackar vi för och som så många gånger förr, en stabil insats. Kvällen avslutades mycket bra av Niklas Larsson, även han Stand-up star elev. Niklas tvingades till en del ofrivilliga pauser för en tjej fullkomligt vek sig av skratt. Henne skulle man ha med sig jämt när man gigade sa Niklas.

Sen avade Mats kvällen och förkunnade nyheten om Dockan Comedys upphörande. Tråkigt, men sant. Efteråt dröjde vi oss kvar lite extra. Tackade personalen och sa tack och hej.