söndag 23 november 2008

2008-11-22, Byalaget, Gärdslöv

I lördags hade Byalaget i Gärdslöv årsmöte i byns kulturhus. Innan hade jag ingen aning om vart det låg. Gärdslöv tillhör Trelleborgs kommun. Kör E65 mot Ystad och ca 6-7 km innan Skurup sväng höger. Kör 4 km och du är framme. Detta förutsätter givetvis att du kommer från Malmöhållet.

Byalaget har 287 medlemmar, men det bor bara 150 personer i byn. Procentuellt sett har Gärdslöv större attraktionskraft än New York. Detta har inte gått omärkt förbi. Gärdslöv kom tvåa i tävlingen årets byalag.

När Thomas Andersson och jag kom in i lokalen, som innan var det gamla fattighuset, satt de 60 medlemmarna och åt. Ljudvolymen var hög. Vi blev erbjudna viltbiff, men moset var tyvärr slut. Vi avböjde vänligt men bestämt. Jobb först och mat sen. Det blev lite repetition i skafferiet, men vi avbröts en del av gäster som skulle hämta drycker. Det var dock helt ok jag passade på att få ytterligare information. Efter cirka 20 minuter satte vi igång.

Det flesta i publiken var pensionärer, men det fanns cirka 10 stycken som var lite yngre, dvs i 40-50 årsåldern. Jag blev lite oroad för att vi kanske inte hade samma referenser, en oro som visade sig helt obefogad.

Jag inledde med att skoja lite om moset som var slut, ålder, Gärdslöv, Skurup och Hönsinge. Det var hugg från första början. Publiken var verkligen med och de ville ha en dialog. Kul! Stämningen var mycket hög när jag efter ungerfär sju minuter presenterade Thomas. Han trodde att det var by a-laget han skulle uppträda för och hade bara förberett spritskämt till Gärdslövs stora förtjusning. Efter tio minuter presenterade Thomas ånyå mig.

Jag hade fått uppgifter av Lennart på flera i publiken som jag skulle kunna skoja med. I byn känner alla varandra mycket bra och informationen visade sig vara klockren. När jag tackade för mig hade jag kört närapå 20 minuter och nästan allt hade handlat om de som var där. Det var här och nu. Den idrottstokige bonden, den alltid lika hjälpsamme Nisse, Ulla från Skurup och många fler togs med i showen. Det blev en hel del roliga återkopplingar. Det här var helt klart ett av de roligaste gigen jag gjort. Solklart topp fem. Aldrig har väl benämningen ett glatt gäng känts mer passande än på Gärdslövs byalag.

Efteråt blev vi bjudna på kaffe, äpplekaka och vaniljsås. Ulla bjöd på ett glas vin och det kan man inte tack nej till. Vi fick även en bok och hembakat bröd. Det var en fantastiskt rolig kväll det var både Thomas och jag ense om.

Stort tack till Lennart och alla ni andra i Gärdslövs byalag för ett trevligt bemötande.

Nedan bild på trojkan i Gärdslövs byalag. Från vänster, Lennart, Nisse och Carl-Gustav.


2008-11-21, Privat evenemang, Rydsgård

Vintern slog till lika oväntat som vanligt för alla skåningar. Men även en tvättäkta smålänning kan bli överraskad. Men icke. För första gången låg jag steget före och bytte till vinterdäck i torsdags. Perfekt. Längs med E65 såg jag flera bilar i diket. Det gick inte fort, varpå jag blev nästan lite försenad till kvällens uppdrag. Fem minuter för att hämta andan, ladda och lite vatten sen bara sätta igång. Precis så ska det vara annars är det lätt att tappa energi och tempo.

När jag steg in i festlokalen möttes jag av jubel och applåder. Var det säkert att de visste att det bara var stand-up på programmet;) 19 glada tjejer i blandade åldrar på en förskola i Rydsgård, Skurups kommun, hade personalfest och där jag var efterrätten. Jag inledde med att skoja lite om chefen som inte var där och fick direkt bra gensvar. Jag hade fått bra förhandsinformation om personalen, samt att min mamma som jobbar på dagis gett en del tips om branschen. Det blev en halvtimme fylld med skratt om planeringsdagar, vaktmästare, sagor, Skurup, Blentarp, MFF och mycket annat. Högst skratt kom förstås när jag skojade om föräldrarna. Det var en mycket rolig kväll i Rydsgård.

Efteråt fick jag en kopp kaffe och sen körde jag säkert hem i den kalla Novembernatten.

2008-11-19, Dockan Comedy, Malmö

I onsdags var det näst sista gången för säsongen på Dockan Comedy och hela nio komiker på scen. Det var cirka 50 personer i publiken och jag var kvällens konferencier. Jag inledde med lite aktuella skämt och fick igång lite snack med några damer längst fram, men de ville inte riktigt vara med. I andra halvlek blev det mer dialog med publiken och de var mer på hugget. Kvällens utropstecken var Dominik Henzel som jag inte sett tidigare. Mycket roliga iakttagelser från Stockholm. Denna kväll var första gången min dotter Alice var på stand-up. Hon skötte sig utmärkt och häcklade inte en enda komiker.

söndag 16 november 2008

2008-11-15, ATLE Big Band jubileumskonsert, Stadshallen, Lund

Igår var jag konferencier när storbandet ATLE firade 40 år och hade konsert i Stadshallen i Lund. Min egen musikaliska framgång är väl tämligen skymd i ett dunkel. Jag spelade Montego Bay på blockflöjt på klass 4a på Vasaskolan i Kalmars julbasar 1985. Spelade och spelade. Musikläraren gav mig order om att flytta fingrarna på flöjten men undvika att blåsa.

ATLE består av ett glatt gäng musiker med rötterna i Lunds universitetsstad. Gårdagens konsert speglade de tio senaste åren, där ATLE gått från att spela mer renodlad swingmusik till mer modern storbandsmusik, för att idag spela allt från 30-, 40-, 50-talsswing till funk och rockmusik. Jag presenterade låtarna, och nämnde de olika solistinsatserna.

Inledningsvis blev det lite kort kuriosa om bandet. Andra akten inleddes med en personlig favorit, Gonna Fly Now, dvs det mäktiga ledmotivet i Rocky när han springer upp för trapporna till Philadelphias konstmuseum. Jag presenterade sedan låten iklädd grå huvtröja, dock utan rinnande svett, och det blev en del skratt. Efteråt blev det utdelning av rosor och bandet avslutade med extranumret Big Spender. Det var första gången jag var på en storbandskonsert och jag fick mersmak.

Tack alla i ATLE för trevligt bemötande

2008-11-12, Glenn Wish, Österporthallen, Ystad




Nätverket Österlen arrangerade Glenn Wish konsert i Ystad i onsdags. Jag fungerade som publikuppvärmare/konferencier innan showen satte igång.

Cirka 300 av 1 100 gäster anlände redan klockan 18.00 och de skulle äta en italiensk buffé. Klockan 18.40 skulle jag dra igång, men då stod 80% av publiken i kö till mat. Det blev att vänta en halvtimme. Många åt fortfarande och en del på läktarplats började bänka sig. Jag körde lite kort publiksnack i början. En stor handbollsplan med 10 meter till närmsta person i publiken är inte idealisk för stand-up.

Fram med esset i rockärmen, en Elvis-Ystad trekamp. Här skulle minsann publiken aktiveras. Jag hade fått tips på två glada män som även var med på Ålagillet i Ystad för två veckor sen. Det var inga problem att få upp dem på scen. Värre var det att få tagi en tjej som skulle assistera mig på scen. Efter lite springade och tjat lyckades jag. Grenarna var förstås på temat Elvis och Ystad, där första gren var hip moves, att röra sig som Elvis med hjälpa av en rockring Kvalitet gick före klass och publiken fick avgöra vem som vann. De båda gubbarna förlåt männen bjöd på sig själva och publiken skrattade gott. Andra gren var sätt julmustachen på kvällens stjärna, en genuin rip-off på sätt knorren på grisen. Detta visade sig svårare för deltagarna än jag trott.

Sista gren var vem ska bort á la Snacka om Nyheter. Tre olika på ovannämnda tema. Ingen klarade dessa. Finurligt fyndigt tyckte jag, men de tävlande sa bara ”tycker han ja” som i Fem myror är fler än fyra elefanter. Hur gick det då? Lars vann knappt före Leif, men det var av mindre betydelse. Publiken hade skrattat och klappat och snart skulle han komma...

Men innan dess fick jag upp på scenen och intervjua 12-åriga Evelina, som är ett ess på tennis. Det blev lite korta frågor om hennes träning och drömmar om Wimbledon. 12 år och hur lugn som helst inför så stor publik. Imponerande.

Så kom han då, Glenn Wish. Jag fick bästa platsen vid bordet längst fram och njöt av en härligt ösig show. Skönt att slappna av. Jag fick höra min favorit Suspicious minds. Kan det bli bättre? Summa summarom var det en kul kväll i Ystad som jag gärna återkommer till.

söndag 9 november 2008

2008-11-06, MACK, Malmö

I torsdags var jag konferencier på MACK på La Couronne. Utsålt, tajt inramning och mycket skratt, som alltid. Thomas Oredsson och Martin Svensson var huvudnummer. Två rutinerade rävar som verkligen levererade.

Jag inledde med ett aktuellt skämt om presidentvalet i USA och fick bra respons.
Sen blev det lite snack om MFF. I publiken satt en Österrikare, tillika Hammarbyare och han bjöd verkligen på sig. Även ett gäng jurister, stockholmare och fler andra togs med i showen. Många ville tjata lite med mig och kul blev det. Stämningen var väldigt bra när jag släppte upp första komiker på scen. Ett av höstens roligaste konferenciergig.

Övriga komiker på scen denna kväll var Mattias Olsson, Mats Andersson, Ludvig Samuelsson och Björn Tennfors.

söndag 2 november 2008

2008-11-01, Doktorsmiddag, Lund

En kompis kompis hade igår kväll fin middag för cirka 60 gäster på Carlssons Trädgård i Lund för att fira att han tagit doktorsexamen i nationalekonomi. Min kompis ville överraska den nyblivna doktorn och lätta upp stämningen. Upplägget var att jag skulle komma in till efterrätten, dock inte upp ur en tårta, och börja skälla ut doktor Per för att jag inte var bjuden och sen driva med honom i cirka tjugo minuter. Det var bara fem stycken i den blivande publiken som visste om detta. Jag var på plats redan kl 21.00 och gömde mig i köket och höll mig undan så gott det gick för den stressade restaurangpersonalen. Tyvärr kom jag inte igång förrän strax efter 23.00. Lite i senaste laget. Då hade jag laddat flera gånger för att det var dax.

Doktorn blev verkligen överraskad och förvånad, fast kanske lika mycket övriga gäster. Stand-up Comedy på en doktorsmiddag? Det var dock bara cirka 20% av dem som var på middagen som varit på opponeringen av avhandlingen. Man vet vilka som är ens rikitga vänner;)

Det blev mestadels snack med doktor Per. Jag hade fått bra förhandsinformation av kompisgänget. Dock var kanske detta episoder som få kände till, men denna kväll skulle doktorn stå i centrum. Viktigast var att han hade kul. En höjdare blev det när jag trodde handledaren var amerikan, men visade sig vara engelsman. Sen bjöd en riktig amerikan bjöd rejält på sig och vi snackade lite om stundande valet. Ännu oklart vem som är mest Econometrics-friendly, McCain eller Obama.

Det var kul att träffa lite gamla kompisar som flytt Skåneland.

Innan giget var Alice med och testade ljudet hemma (bild nedan). Har ni tänkt på det här när man är bebis? Det ska börjas i tid...


2008-10-31, Moomsteatern, Malmö


Moomsteatern kör just nu sin show Mitt i (P)lytet och förutom den ordinarie ensemblen medverkar en kändis, en talang och en komiker. I fredags var jag med och körde två korta stand-up set i varje akt. Tyvärr var det bara ett fyrtiotal i en relativt blandad publik. Många var kanske ute på stan och spökade.

Jag var även med i en sketch som en förvirrad pingvin. Jag blev faktiskt andfådd. Illa, illa. Dags att börja träna och just träning var det jag snackade mest om denna kväll. Bäst flyt blev det i andra setet då jag pratade mer med publiken och tog in kidsen längst fram i showen. Tack alla på Moomsteatern för trevligt bemötande.