söndag 20 december 2009

2009-12-19, SIMAB, Malmö Museum, Malmö

Igår uppträdde jag på Sotnings- och ventilationsföretaget SIMABs julfest nere i ett källarvalv på Malmö Museum. Jag fick hoppa in då en kollega fått förhinder. Tack för förtroendet Teresa.

Det var cirka 50 personer i publiken som utgjordes av anställda med respektive. Det var dukat två långbord där jag skulle stå i ena kortändan. Kanske inte en drömlokal för stå-upp, var min första tanke.

Jag fick en ”påa” om att jag hejade på Kalmar FF varpå publiken unisont buade, fast på ett hjärtligt sätt. Jag inledde med att skoja med VD:n och att han skulle vara snål och jag fick hugg direkt. Publiken var på och vek sig av skratt när jag gav störste konkurrenten en känga. Det visade sig vara ett mycket glatt gäng och där det var högt i taket. Jag hade fått extremt träffsäker information främst om chefer. Skorstensfejaren som var tvungen att dubbelkolla allt med frugan, den bloggande marknadskillen, den säkerhetsmedvetne ingenjören, facebookande ekonomen och killen med superkoll på mode och många andra blev delaktiga showen. Det blev mycket personligt med hög här-och-nu faktor. Jag improviserade en hel del och fick till roliga återkopplingar. Jag trivdes och det syntes säkert.

Efter 35 minuter tackade jag för mig och fick härlig och långa applåder. ”En gång till” skanderade flera och jag tog några klunkar mineralvatten och körde 5 minuter ytterligare. Detta var helt klart ett av årets roligaste gig.

torsdag 17 december 2009

2009-12-16, Wisecracker's, Helsingkrona Nation, Lund

Efter att ha dragit på sig en relativ kraftig förkylning var inte stand-up det första jag tänkte på. Det ska dock mycket till för att jag ska ställa in. Sen var det i skrivande stund årets sista inbokade gig.

Wisecracker’s hade säsongsavslutning på Helsingkrona Nation. Det var ett fyrtiotal i publiken som trotsat vädret när den skånska vintern försvunnit och det istället börjat snöa rikligt.

Jag körde en ”femma” som siste man i första akten. Jag inledde med att skoja med att det bara vara alla internationella studenter som inte hade råd med att köpa en flygresa hem över jul som var i publiken. Jag fick direkt bra respons. Sen blev det mest gammal skåpmat. Det funkade bra det med. Kanske inte riktigt i klass med giget på Fagans, men det var inte långt ifrån. Det blev en klar revansch för mig för senast på Helsingkrona Nation.

För att sammanfatta blev det en trevlig kväll med genomgående bra insatser av komikerna.

onsdag 9 december 2009

2009-12-09, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

Nio komiker och över hundra personer i publiken var samlade på Dockan Comedy’s säsongsavslutning igår på Elephanten.

Jag var kvällens konferencier och inledde med lite korta skämt om handboll. Sen en hel del publiksnack, främst med en skidlärare, men även några från Kalmar, en gymnasielärare, samt en halvdesperat singel som bjöd på sig själv. Jag lyckades få upp energin och stämningen på ett bra sätt. Även om det kanske inte var säsongens allra roligaste dialog. Ett kul running gag blev tjejen som hade vaccinerat sig mot både fågel och svin. Där jag misstolkade och trodde hon haft båda. Flera komiker återkom till detta och även jag och publiken vek sig av skratt varje gång. Var det så kul???

Först ut på scen var Martin Lettevall som körde en stil med mycket låg energi. Helt annorlunda än vad jag har sett honom förut. Publiken lyssnade och skrattade, men de lät inte så mycket. Detta blev signifikant för första halvlek. Inget ovanligt på Dockan. Många komiker upplevde att det inte fick lika mycket respons som de brukar.

I andra lyckades jag snacka mer med gymnasieläraren och det visade att han var pappaledig åxå. Straffspark. Jag kunde improvisera och höjde temperaturen med både skämt om barn och läraryrket. Publiken var mer varm i kläderna och hördes mer, vilket komiker gillar förstås.

Anders Löfberg hade jag inte sett innan, men hade en skön kaxig stil. Sen avslutade publikfavoriten Ludvig Samuelsson kvällen mycket bra. När jag sen ”avadde” kvällen och räknade upp kvällens komiker tog jag med tjejen med influensavaccinen publiken jublade och jag frågade kan man få se ett vaccinationskort. Asgarv. Det var till mycket varma applåder jag tackade för den här säsongen. Det var en väldigt lyckad säsongsavslutning. Vi ses åter 17 februari.

Övriga på scen denna kväll: Mats Andersson, Staffan Nordqvist, Malin Nanhed, Sven Holmberg (debutant), Nathalie Söderqvist och Anna Swane

tisdag 8 december 2009

Imorgon säsongsfinal på Dockan Comedy

Imorgon blir det föreställning nummer 50 på Dockan Comedy sen starten i juli 2008. Efter ett lite längre jullov är vi tillbaka 17 februari 2010.

måndag 7 december 2009

2009-12-06, Julrundan, Lomma

I helgen arrangerade Lomma Event Julrundan i Lomma. På söndagen var det traditionsenlig julmarknad med dans kring granen, marknadsstånd, levande julkrubba, ridande luciatåg, scener med uppträdanden och mycket mycket mer. Ett späckat schema med andra ord. Tusentals besökare hade tagit sig ut ur stugorna för att gå på Julrundan.

Jag var konferencier på Saloon.nu scenen på Strandvägen. Till min hjälp hade jag ljudtekniker Max. Det började kl 11.00 med invigningstal och slutade med prisutdelning i en guitar hero tävling kl 16.30. Där i mellan fick vi bland annat se och höra Pontus 11 år sjunga flera egna låtar, de coola kidsen i Red Eye spela ösig rock, samt vara med om ett och annat godisregn.

Igår var det riktigt skånsk vinter, fast utan regn, dvs rått och kallt. Riktigt kyligt att stå ute i åtta timmar. Huvudsaken är att man håller sig torr om fötterna. Det gjorde jag. Sen fanns det som tur var glögg och pepparkakor att värma sig med. Och konferencierandet gick bra, trots en del sista-minuten förändringar på grund av sjukdom.

På kvällen blev det tackmiddag på Blå Caféet. En trevlig avrundning på helgen. Där jag träffade en kusin till min mor visade det sig. Världen är liten.

Nedan bild på Ladies with an attitude från Landskrona





Bild nedan på Red Eye från Lomma



fredag 4 december 2009

2009-12-03, Malmö Comedy Klubb, La Couronne, Malmö

Igår var det säsongsavslutning på Malmö Comedy Klubb nere i källaren på La Couronne. Redan 20 minuter för showstart var det fullsatt i lokalen, dvs runt hundra personer.

Jag var kvällens konferencier och inledde med att pusha lite extra för Malmö Comedyfestival den 31 januari. Sen körde jag ett tidningskämt om Kinderägg och publiken var med på noterna och tyckte det var oerhört kul. Ibland är det lätt. Sen blev det publiksnack med en 50-åring, några lärare, ett par från Lund och en misslyckad trippeldejt. Tyvärr var det väl ingen som ville bjuda till ordentligt. En hel del poänger, men jag ville mer, men släppte snacket i rätt läge. Dialogen bygger på valfrihet. Ibland är det svårare. Jag tycker ändå jag hade fått upp en go stämning i lokalen när det var dags att sparka igång showen.

Första komiker ut var en nyblonderad Mattias Olsson. Det blev en bra start på kvällen. Därefter Staffan Nordquist som gjorde sitt blott sjunde gig och fick mycket skratt och applåder. Han har en bra tajt femma nu. Sen avslutade Fredrik T Olsson först akten. Jag vet inte vad T:et står för, kanske turbo. Han pratar oerhört snabbt och poängerna kommer i snabb takt efter varandra. Fredrik har flera roliga vardagsbetraktelser.

Andra akten inleds av Mats Andersson, som var stabil, trygg och kryddade med roligt publiksnack. Avslutningsvis rutinerade Ann Westin som syr ihop kvällen proffsigt. Tempot skruvas upp några ytterligare snäpp och flera gånger viker sig publiken av skratt. Summa summarom blev det en mycket lyckad avslutning på MACKs höstsäsong. MACK tar nu ett välförtjänt jullov och är tillbaka i slutet av februari eller i början av mars. På återseende.

Bild ovan på Ann Westin in action

torsdag 3 december 2009

2009-12-02, Wisecracker's, Helsingkrona Nation, Lund

Jag kom till Lund klockan 21.00 och det visade sig senare att jag var ute i mycket god tid, då jag skulle köra först i andra halvlek. Mycket utbytesstudenter och allt på engelska var utgångsläget.

Första akten blev bland de längsta jag har varit med om. Tror det landade på 80-85 minuter. Merparten av komikerna drog över rejält och vissa med dubbla tilldelade tiden. Ajabaja! Jag tror till och med en av klubbdrivarna strök sin tid i andra för att inte dra ut på det ännu mer. Sen hade kvällens tilltänkta slutman placerats som avslutare i första akten istället. Någon sa att Wes Zaharuk från Kanada hade kört sen 1989. En rutinerad räv. Det var mycket trolleri och ta upp publiken på scen aktiviteter. Jag har sett lite av detta innan. Publiken vek sig av skratt och det var klockrent. Bättre kunde det inte bli. Här kunde/borde kvällen slutat.

Jag fick köra min "femma" först 23.05 och flera av de 50-60 personerna i publiken hade precis hunnit köpa en ytterligare öl under den superkorta pausen. Sorlet hade inte sänkt sig i lokalen och jag hade svårt att få lyssning. Längs fram satt ett "snacke-bord". Jag frågade om de bråkade över notan och var svenskar som skulle dela på den. Det hade sett annourlunda ut om de varit amerikaner. Det blev skratt på det. Därefter blev det mest beprövade kort, som jag bara kört en gång på engelska innan. Jag fick slita, men gjorde det bra med tanke på förutsättningarna. Tiden den höll jag minsann.

2009-12-02, Dockan Comedy, Elephanten, Malmö

I går var de näst sista kvällen för säsongen på Dockan Comedy. Jag tror det var runt 80 personer i publiken. Jag hann aldrig kontrollräkna.

Jag var första komiker ut och körde en "sjua". Jag inledde med några säkra kort, men det var främst nya skämt som testades, cirka 80/20 nytt Vs beprövat. Det mesta funkade helt OK. Lite finputs behövs nog dock. En rutin om Kakelmannen skrattade en tjej hysteriskt åt, så jag fick låta henne skratta färdigt. Det var mest hon som gillade det skämtet, men det blev en kul grej i sig. Sen kunde jag inte låta bli publiksnack, främst med en sjuksyrra och en man i Excelskjorta. Fick en hel del skratt på det. Sen tack och bock. Jag var tvungen att sticka direkt för nästa gig på Wisecracker's i Lund.